Okategoriserade

Ulf Elfving

Att lyssna på radio har aldrig varit lättare än nu. Skillnad var det för bara några årtionden sedan när man var tvungen att sitta hemma vid radioapparaten för att lyssna på radioprogram som ”På minuten”, ”Allvetarna” och ”Upp till tretton”.

Nu råkade vi nämna tre radioprogram som numera är i princip kultförklarade. I synnerhet ”Upp till tretton”, som leddes av radioprofilen Ulf Elfving. Att just Elfving blev så populär sägs bero på hans mjuka framtoning och sammetslena röst. Något som ”lurade” människor att öppna upp och avslöja detaljer som de kanske inte hade berättat annars.

Om Ulf

Ulf Elfving är utbildad journalist och började sin radiobana på Sveriges Radio redan under 60-talet. Först som hallåa och sedan som programledare för Skivspegeln och Svensktoppen.

Men det var inte bara i radio vi kunde höra honom, utan Ulf ledde även Melodifestivalen tre år i rad, första gången 1977. Då såg programmet lite annorlunda ut än vad det gör idag, med levande orkester ledd av en dirigent. Inte alls så tekniskt avancerat och med samma hifi-kvalité som den utrustning som går att hitta på https://www.teknikdelar.se/ nuförtiden.

Det är ändå från radion vi känner honom mest. Ulf är till stora delar Sveriges Radio och vi förknippar honom främst med radioprogram som ”Upp till tretton” och ”Efter tre”. I det sistnämnda lockade Ulf flera miljoner lyssnare, något som ledde till att han tilldelades det prestigefyllda Stora Journalistpriset1989.

Programmet ”Upp till tretton” sändes i hela 22 år (1970-1992) och under alla år var Ulf programledare (med undantag för ett fåtal sändningar). Programidén gick ut på att barn upp till tretton år gamla fick ringa in till programmet och prata en stund med Ulf. Efter det fick de svara på en fråga som gav dem en LP-skiva om de svarade rätt. De fick också önska en låt som spelades upp efter samtalet. Ett upplägg inspirerat av ”Ring så spelar vi”.

När Ulf efter många trogna år lämnade Sveriges Radio var han bland annat programledare på radiokanaler som Rix FM, Sveriges Radio P4, P4 Stockholm och P4 Riks. Numera kan man lyssna på Ulf Elfving i Radions P4 Plus i programmet ”Lördag med Ulf Elfving”.

Det var 2016 som Elfving ledde lördagsprogrammet för första gången. Ett program som beskrivs som ett musikprogram likt melodiradion som man kunde lyssna på under 60- och 70-talet.