Radiopratare

Terry Wogan

Storbritannien är ett land med en anrik historia inom radio och dess public service. BBC är ett namn som förknippas med hög publicistisk kvalitet runt om i hela världen. BBC Radio har haft många stora profiler som programledare genom åren, men frågan är om inte den allra största faktiskt kommer från ett annat land än det brittiska kungadömet. Terry Wogan, som länge ansetts vara ett av de största radionamnen i hela Europa, kommer nämligen från Irland, men har varit verksam i England i ungefär ett halvt sekel. Wogans makalösa karriär har gjort honom känd för flera generationer britter, liksom radiolyssnare från andra länder som lyckats få in hans program på radion.

Med sin karaktäristiska, djupa röst stod det tidigt klart att Wogan var som klippt och skuren för arbete i radio. Hans första uppdrag var dock på tv där han fick möjligheten att leda diverse program i den irländska tv-kanalen RTÉ. Dokumentärer, intervjuer och till och med lekprogram var den typ av program som Wogan ledde, vilket blev till en bra skola som han senare skulle ha nytta av i sin fortsatta karriär. Efter tiden på RTÉ flyttade han till London för att jobba på BBC Radio – och det var här som karriären tog fart på riktigt.

 

När han tog över morgonshowen på Radio 1 i början av 1970-talet uppvisade kanalen lyssnarsiffror som de aldrig hade varit i närheten av tidigare. Lyssnarna uppskattade uppenbarligen Wogans säregna förmåga att blanda allvar med humor och resultatet blev ett unikt recept för ett radioprogram av hög kvalitet. Wogan blev inte bara populär bland folket – han lyckades också vinna kritikernas respekt och blev ett aktat namn inom mediabranschen. Med upp till 7.6 miljoner lyssnare och fina recensioner var Wogans radioshow en enorm framgång som introducerade den irländske radioprataren för allmänheten på allvar.Terry Wogan 1

 

Wogan fortsatte att arbeta med sitt radioprogram ända fram till mitten av 1980-talet när han beslutade sig för att satsa på tv istället. Resultaten blev goda, men Wogan lyckades inte nå upp till samma otroliga popularitet som han åtnjöt på radion. Därför gjorde han en bejublad comeback till BBC Radio 2 1993 där han än en gång tog sin an morgonpasset. Programmet döptes nu till Wake Up to Wogan och blev än en gång en stor succé. Wogan lyckades med konststycket att locka till sig både äldre och yngre lyssnare, vilket ledde till höga lyssnarsiffror. Han fortsatte att presentera showen ända fram till 2009 när han bestämde sig för att pensionera sig från radion.