Okategoriserade

Podcasts

Vad är en podcast för något? Egentligen är det som ett traditionellt radioprogram med den skillnaden att det går att ladda hem hela programmet till sin dator eller telefon. Dagens snabba internetuppkopplingar i kombination med allt billigare teknik för inspelning har möjliggjort denna nya form av distribuering av radioinnehåll. Idag kan vem som helst starta en podcast utan att det behöver innebära några större investeringar. Bredden när det gäller olika former av podcasts är därför enorm. Det är både privatpersoner och företag som satsar på podcasts. Den som lyckas få ihop ett antal sponsorer kan dessutom tjäna pengar på att spela in podcasts.

Exempel på podcasts

Många kändisar kan höras i sina egna poddar. Till exempel Filip Wikingsson och Fredrik Hammar som är kända från TV lägger varje torsdag ut ett nytt avsnitt av The Filip And Fredrik Podcast. Ett annat exempel är Alex Schulman och Sigge Eklund som varje fredag lägger ut ett nytt avsnitt av Alex och Sigges podcast. Dessa både podcasts har det gemensamt att de är relativt improviserade och behandlar dagsaktuella ämnen. De är också fyllda av tänkvärda anekdoter och humor. Ett annat exempel på en podcast som produceras av en kändis är David Batras podcast som behandlar olika roliga, aktuella nyheter från dagstidningar och kvällstidningar.

Hur lyssnar man på podcasts?

Det smidigaste sättet att lyssna på podcasts är att skaffa en smart telefon och ladda hem en podcastspelare som exempelvis Podkicker eller Acast. Med hjälp av en podcastspelare kan man prenumerera på sina favoriter och till och med låta mobiltelefonen automatiskt ladda hem nya avsnitt om man så önskar. Sedan är det bara att lyssna på sina nedladdade klipp när man sitter på tåget, på bussen eller i bilen. Eller varför inte krypa ner i sängen med hörlurarna på och njuta av någon av sina favoritröster? Att lyssna på podcasts är ett modernt och smidigt sätt att både lära sig nya saker och att bli underhållen.