Radiopratare

Lotta Bromé

En av de mest folkkära radioprofilerna som regelbundet sänder radio i dag är Lotta Bromé. Hon är ett känt namn för såväl dagens generation som gårdagens tack vare sin långa karriär i etern. Hon har sänt radio i över 30 år, vilket gör henne till en verklig veteran i sammanhanget. Hennes förmåga att väcka liv i intervjuer har också bidragit till hennes folkkära status. Med en levande och närvarande intervjustil har hon blivit en röst som många förknippar med Sveriges Radio, där hon har spenderat större delen av sin karriär. Under hennes många år i offentligheten har det också blivit utflykter till andra medium, som TV, där hon har haft stora programledarjobb.

 

Ändå är det radion som hon ständigt återkommer till och som hon själv hävdar är hennes största kärlek. Genom tv-programmen, som Söndagsöppet, lyckades hon nå en ny publik, varav många sedan följde med till radion igen. På så sätt har Lotta Bromé lyckats nå en större berömmelse än många av hennes kollegor, vilket inte minst visades när hon fick hedersuppdraget att bli julvärd på SVT. Det är just inom public service som Lotta Bromé trivs allra bäst och kommersiell radio har fått komma i andra hand.Lotta Bromé 1

 

Hon påbörjade dock sin karriär på en annan kanal: Radio Skaraborg. Som driven 15-åring ringde hon till cheferna för radiokanalen och förde fram synpunkten att programmen var undermåliga. De erbjöd henne en möjlighet att själv skapa och leda program i kanalen, vilket blev startskottet på en enastående radiokarriär. Sedan dess har hon mest förknippats med SR-kanalen P4, där hon länge har haft olika program. Det allra kändaste är kanske P4 Extra, där hon varje vecka har intervjuat gäster och diskuterar veckans hetaste samtalsämnen. Hon har även jobbat på systerkanalen P3 liksom P1 och Radiosporten. Det gör henne till en av de mest rutinerade radioprofilerna i dagens radiobransch.

 

Hennes liv utanför radiostudion har också blivit omskrivet. Hon fick en dotter 2006 tillsammans med sin dåvarande Jessica Karlsson. Yrkesmässigt har det blivit en del andra projekt som ett musikband tillsammans med komikern Anna-Lena Brundin. Hennes musikaliska intresse har också lett henne till att skriva låttexter åt svenska stjärnor som Shirley Clamp. Det var det som föranledde Lasse Holm att ringa till Lotta för att fråga om hon ville följa med på Diggiloo-turné. Det blev ett spännande avbrott i det dagliga radioarbetet, men radiolyssnarna kan vara lugna – det är radion som är Lottas huvudsakliga arbete.