Radiopratare

Kodjo Alkolor

Kodjo Alkolor är radiopratare, tv-programledare och komiker, men är kanske mest känd som en av programledarna i P3:s program Morgonpasset, och för att ha lett insamlingsprogrammet Musikhjälpen flera år.

Alkolor föddes i Täby år 1981. Hans föräldrar var från Ghana, och Alkolor har senare berättat om hur han var ensam som mörkhyad under sin uppväxt och under början av skolgången, då inga andra familjer med invandrarbakgrund bodde i deras område. Efter grundskolan och gymnasiet studerade Alkolor ekonomi på Södertörns högskola.Musikhjälpen_2013_-_Kodjo_Akolor

Alkolors karriär inom radio började 2007 på den kommersiella kanalen The Voice, där han var en av programledarna för morgonprogrammet Vakna med The Voice. Programmet sändes också i TV i Kanal 5, så Alkolor syntes i bild lika tidigt som hans röst hördes i radion. Året efter att Alkolor introducerats för tittare och lyssnare fick han också ett eget humorprogram som sändes på The Voice TV, Kodjos värld. Samma år agerade Alkolor sidekick i programmet Talang, som sändes i TV4. Därmed exponerades Alkolor för tittare på bästa sändningstid. År 2008 inleddes också hans karriär på Sveriges Radio, då han medverkade i ett humorprogram som sändes på P3, Eru Edgy. Redan året efter det fick han sin plats som en av programledarna i Morgonpasset, tillsammans med Martina Thun och Hanna Hellquist. Alkolor hade året dessförinnan varit Morgonpassets så kallade ”sommarkompis”, men blev en av de ordinarie programledarna efter att programmet gjordes om som en följd av fallande lyssnarsiffror. År 2013 ändrades formatet ytterligare, och trion programledare fick sällskap av Nour El Refai, David Druid, Soran Isamil och Jörgen Lötgård. Du som tycker om Morgonpasset kan lyssna på det var du än är, eftersom kanalen P3 förutom via radio även sänds via internet. Internets stora utveckling under 2000-talet har gjort att man kan hitta i princip allt som intresserar en på nätet.

Sedan förändringen 2013 har Morgonpassets publik stadigt ökat, och för närvarande tyder alltså allt på att Alkolor kommer att kunna fortsätta leda programmet i flera år framöver. Redan när programmet bara bestod av trion Alkolor, Thun och Hellquist vann det dock 2011 Radiopriset för Bästa morgonprogram.

Taggar: