Radiopratare

Kent Finell

En av Sveriges genom tiderna mest kända radioprofiler är Kent Finell, som ledde det oerhört populära programmet Svensktoppen i sammanlagt 21 år. Kent Finell föddes år 1944 i Karlstad där han började sin karriär inom journalistik genom att arbeta på Värmlands folkblad år 1962. Fyra år senare fick Kent Finell arbete på Sveriges radio, då som reporter i Karlstad och rapporterade främst om händelser inom sport och sedermera också nyheter. År 1969 flyttade han till Stockholm där han började arbeta på Sveriges radio som producent för underhållningsradio. Kent Finell har varit programledare för flera radioprogram, bland annat På väg, Vardags och Gomorron. Andra populära radioprogram som han varit programledare eller producent för är Turist Sverige runt, Skvallerbyttorna och Frukostklubben med Sigge Fürst.

Kent Finell gjorde 1973 debut i Svensktoppen, då han tog över efter en annan känd radioprofil, Ulf Elfving, som lämnade programmet efter att ha varit programledare i 7 år. Som programledare för Svensktoppen blev Finell en mycket folkkär person som drog massor av lyssnare till radioapparaterna varje söndagsmorgon. Under sin tid som programledare så genomgick programmet Svensktoppen flera förändringar. Bland annat förbjöd man sånger med utländska textskrivare att delta i programmet, vilket innebar att topplistan snabbt förvandlades till en dansbandslista. Andra försök att modernisera Svensktoppen var att bjuda in tittarna att rösta fram låtarna, vilket i sin tur innebar att listan gick från att ha varit en dansbandslista till en poplista.Kent Finell 1

Oavsett vilka förändringar man än gjorde så hade man svårt att få en balans i programmet och man beslutade till slut att gå tillbaka till de gamla reglerna och tillåta fler än endast svenska sånger med svenska textskrivare och musikproducenter, vilket gjorde att man fick en bra blandning på låtarna och kunde nå en bredare lyssnarskara. Kent Finell var programledare för Svensktoppen åren 1973-1975, 1979, 1980 och mellan åren 1987-2002.

De sista åren arbetade Kent Finell som frilansande journalist fram till sin pension. Kent Finell bodde de sista åren på Kanarieöarna där han som pensionär ägnade sin tid åt att främst njuta av livet. Han dog i augusti år 2013 i Stockholm.

Sveriges radio har funnits sedan år 1925 men radion har funnits längre än så och uppfanns redan år 1906. Fyra år senare, år 1910, började de första komradiosändningarna ske mellan olika personer, vilket innebar att man kunde prata med varandra genom att få radiovågor att transportera både tal och ljud åt båda hållen. Komradion används i Sverige av både utryckningspersonal men även privatpersoner, att hyra komradio är perfekt om man behöver kommunicera med en grupp.