Radiopratare

Howard Stern

Det finns radiopratare som har en allvarsam och myndig framtoning med eftertänksamma kommentarer – och så finns det radiopratare som Howard Stern. Med sin egen säregna stil är det svårt att hitta någon som klarar av att matcha hans entusiasm och frispråkighet. Hans stil har visat sig vara djupt polariserande och de allra flesta som har hört talas om Howard Stern tycks ha en åsikt om honom. Genom kontroversiella uttalanden, som regelbundet levereras från Sterns studio, har han skaffat både fans och fiender under sina år framför mikrofonen. Eftersom Stern fortsätter att sända radio i sin vanliga framfusiga ton är det knappast något som lär förändras – och det tackar hans fans för. Stern har fått ett rykte om sig att våga fråga sina gäster om det mesta, vilket brukar leda till annorlunda och öppenhjärtiga intervjuer.

 

Stern föddes 1954 i New York och han visste redan från början att det var radiopratare han ville bli. Som femåring hade han bestämt sig för att slå in på den yrkesbanan och så skulle det också bli. Under hela sitt vuxna liv har Stern haft en fot i radiobranschen, men det innebär definitivt inte att han är älskad av alla. Snarare har han setts som en branschens enfant terrible och hans påhitt har mött mycket kritik från kritiker, kollegor och gäster som tagit illa upp av hans framfusighet, se wikipedia. Hans anhängare menar däremot att det är en del av Sterns persona som också ligger till grund för hans framgångar. Oavsett vilken åsikt man har om Stern står det klart att han inte lämnar någon oberörd.Howard Stern 2

 

Stern hade länge ett program på CBS, som har både tv- och radiokanaler. Hans frispråkighet gick dock inte så bra ihop med att sändas på en kanal som även riktar sig till en yngre publik, vilket var anledningen till Stern 2004 gick över till satellitkanalen Sirius. Där finns inte samma reglemente som gäller för markbundna kanaler, så Stern kunde säga precis vad han ville utan påföljder. Tidigare i sin karriär har Stern dragit på sig mångmiljonbelopp i böter efter att ha blivit stämd på grund av sina uttalanden. Trots det – eller kanske på grund av – fortsätter Stern att dra många miljoner lyssnare till sina radioprogram och därför har han blivit något av en kassako för radiokanalerna.

 

Sterns framgångsrika radiokarriär har lett till att han också har fått testa på andra saker. När Piers Morgan hoppade av sitt uppdrag som domare på America’s Got Talent 2014 var Howard Stern mannen som klev in i juryn istället. Det innebär att det går att lyssna på Stern via en rad olika medier, varav många sänds i mobiltelefonen. Att streama bild och ljud drar dock mycket batteri, så en bra mobilladdare är en smart investering.